Er zitten geen producten in uw winkelwagen. Misschien is het artikel dat u had gekozen uitverkocht.
Handleiding: Hoe poot ik een Taxusplant?
Taxus planten stappenplan: in 10 simpele stappen leggen wij je uit hoe je een taxus kunt planten.
Stap 1: Het spannen van een touwtje
Vaak wordt er laconiek gedaan over het spannen van een touwtje. Voor de gezondheid van een plant is het ook echt niet nodig en de meeste mensen denken dat zij goed recht kunnen werken. Maar als de haag iets krom staat is dit zonde voor de komende 20 of wellicht 50 jaar. Span dus altijd een touwtje. Niet op de plek waar de haag moet komen te staan, maar net ernaast. Zo kunt u een geul evenwijdig langs het touw graven. Hoe rechter hoe voller de heg begint en hoe sneller de heg mooi vol is. Dit levert uiteindelijk een mooie volle Taxusheg op waar je niet doorheen kunt kijken en zó strak gesnoeid dat het sierlijk in de tuin staat. Taxus heeft een erg sierlijke waarde en u hebt er vaak ook nog meer privacy van. Een echte topper in uw tuin dus.
Stap 2: Het graven van de geul
Het graven van de geul doet u net iets dieper dan de kluit van de plant, want er komt nog bodemverbeteraar in de geul. U kunt één plant in de geul plaatsen om te controleren of de geul de goede diepte heeft. Houd voor de breedte van de geul de breedte van de kluit aan. De uitgegraven grond legt u langs de geul. Deze wordt gebruikt bij het dichtmaken van de geul. Uiteindelijk houdt u grond over. Maar u weet nog niet hoe veel. U moet het daarom nog niet afvoeren of voor iets anders gebruiken. Voor het graven van de geul kunt u het beste een steekspade gebruiken, maar een andere kan natuurlijk ook. Dit vergt alleen meer energie van u. Tevens is dit het meeste belastende onderdeel in het plantstappenplan.
Stap 3: Bodemverbeteraar in de geul
Verdeel driekwart van de bodemverbeteraar in de geul die u zojuist heeft gemaakt. De rest houdt u opzij voor het afdekken van de planten. De bodemverbeteraar wordt geleverd in witte zakken. Met de bodemverbeteraar hebben wij vele langdurige proeven gedaan. Wij zien dat er minder planten doodgaan en dat de planten sneller groeien. Dit heeft als resultaat dat u in een kortere periode een haag heeft bereikt waar u niet meer doorheen kan kijken. Op deze manier weerhoudt bodemverbeteraar u van problemen met de plant. Het blijven levende organismen en er kan er dus altijd één kapotgaan, ziek worden of slecht groeien.
Met het gebruik van bodemverbeteraar weerhoudt u zichzelf van deze ellende. Deze bodemverbeteraar hebben wij zelf samen laten stellen naar de wensen van onze Taxus Baccata. Uit onze tests blijkt dat deze samenstelling van natuurlijke grondstoffen de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. De toegevoegde actieve wortelstimulator zorgt voor een extra goede beworteling en doorgroei van de plant. Het product levert een positieve bijdrage aan het organische stofgehalte van de grond, waardoor een beter vochtregulerend vermogen ontstaat: de grond blijft vochtig, maar zeker niet te nat. De organische deeltjes worden langzaam verteerd door de natuur en vormen nog vele jaren een voedingsbron uw taxus.
Hoeveel heeft u nodig? Bij de Taxus Baccata bij TaxusTopper.nl kunt u in een schema vinden hoeveel bodemverbeteraar iedere plant nodig heeft. De kwaliteit van uw grond bepaalt in sterke mate de benodigde hoeveelheid en ideale verhouding. Voor advies op maat, kunt u contact met ons opnemen.
Bekijk hier meer informatie over taxus bemesten >>
Stap 4: Bodemverbeteraar vermengen
In de vorige stap heeft u de bodemverbeteraar in de geul verspreid. Zoals de naam het zegt gaat dit substraat de bodem verbeteren. Hiervoor moet de bodemverbeteraar gemengd zijn met uw grond. Verspreid de bodemverbeteraar in de geul en meng deze met de grond onder in de geul. Het belangrijkste is dat de grond onder de wortels van de plant optimaal is voor taxus. Hier is namelijk de kans het grootst dat het te vochtig is. Een vuistregel is: hoe dieper in de grond des te natter het wordt.
De grond kan het best vermengd worden met een spade. Steek deze zo diep mogelijk in de grond en mix het goed met de bodemverbeteraar. Hoe dieper u het mengt des te beter. Doordat u het mengt ontstaan er kieren in de grond waardoor het water makkelijk infiltreert.
U kunt in onze instructievideo makkelijk zien hoe dit moet. Het is makkelijk, maar dit is misschien wel de belangrijkste stap voor het goed laten aangroeien van de nieuwe taxus.
Stap 5: Harde grond behandelen
In de vorige stap heeft u de grond goed gemengd met de Taxus bodemverbeteraar. Dit is een zeer belangrijke stap maar twijfelt u eraan of de grond wel goed los is, dan kunt nog een andere stap doorlopen. Is de grond erg hard doordat er bijvoorbeeld zware machines overheen zijn gereden tijdens een bouwproject of heeft er voorheen een stoep gelegen waar jarenlang mensen overheen gelopen zijn? Wilt u de planten poten in kleigrond of heeft u buren waarbij er taxusplanten dood zijn gegaan? Vaak kan het water dan niet goed weglopen bij de wortels van de taxusplant door bodemverdichting. Bij bodemverdichting is het zand zo hard en stevig tegen elkaar aangedrukt dat er tussen de zandkorrels geen kieren meer zijn. Door deze kieren loopt normaal het water weg.
Door het mengen van de grond met bodemverbeteraar kunt u de bodem herstellen tot ongeveer 50 cm. Als er bij u sprake is van erge bodemverdichting, zoals kleigrond dat vaak heeft of na een bouwproject of stoep, dan kunt u de bodem ook ontleden. U haalt met een palenboor makkelijk een meter diep grond weg. Haal uit de geul om de 50 centimeter het zand diep weg. U zal deze gaten moeten vullen met grof wit zand. Dit is vaak te krijgen bij bouwmarkten. Door de grove korrels zijn erg grote kieren in het zand waardoor het water goed weg kan.
Bij bodemverdichting is de hele bodem verkeerd en zullen er meerdere planten dood gaan. Wanneer het probleem in de bodem zit kunnen er wel nieuwe struiken geplant worden, maar deze zullen allemaal dood gaan door te natte wortels. Het is dus belangrijk dat de bodem goed los is.
Stap 6: Bodemverbeteraar vermengen
Bij stap 4 heeft u als het goed is niet alle TaxusTopper bodemverbeteraar gebruikt. De resterende zakken (1/3) kunt u vermengen met de grond naast de geul. Dit is de grond die uit de geul is gegraven. Deze dient verbeterd te worden want hier zal de plant het eerste jaar de meeste wortels maken. Aan twee kanten van de geul moet u wat zand neerleggen, als dit er nog niet ligt. Boven op de dijken kunt u de zakken leeg strooien. Met uw handen of met een spade kunt u deze grond mixen. Bij de volgende stap worden de planten in de grond gezet. Met de gemixte grond worden deze planten afgedekt. In deze grond komen de nieuwe wortels en deze dient dus als voedselbron voor de taxus.
Stap 7: Poten van de planten
Verdeel eerst alle planten langs de geul, zodat de haag mooi overal even dicht wordt. Mocht u wat planten over hebben kunt u de planten dichter op elkaar zetten en als u wat planten te kort komt voor de meters haag dat u wilt bereiken zal u de planten wat verder uit elkaar moeten verspreiden. Deze stap moet alvorens de planten in de geul staan omdat dit vele malen makkelijker is te verdelen en ook is het makkelijker met het vullen van de resterende grond. Nadat u de planten goed verdeeld heeft en een goed gevoel heeft over de dichtheid kunt u de planten gaan poten. Het net wat om de plant heen zit is gemaakt van jute en verteert in de grond. Dit net houd de wortels bij elkaar en zorgt ervoor dat de wortels niet uitdrogen, het is dus erg belangrijk dat u het net eromheen houdt. Het organische materiaal wordt opgenomen door de grond. Ook kan dit net makkelijk gebruikt worden bij het poten. U kunt er de plant makkelijk vastpakken zonder dat de wortels beschadigen.
Wanneer u de plant in de grond zet moet deze op de juiste hoogte staan. Plaats de Taxus haagplanten hoog in de grond. Als u de Taxus Baccata te diep in de grond plaatst, is de kans groot dat de planten te vochtig komen te staan. Een vuistregel is: hoe dieper in de grond des te natter het wordt. U kunt het net gebruiken als maat. Wanneer u de geul vult met de gemixte grond moet het netje net wel, net niet, zichtbaar zijn.
LET OP: De Taxus Baccata planten worden door Taxus Topper geleverd met een gaasje om de kluit. Verwijder deze niet! Poot de planten dus inclusief het gaasje, deze zal na verloop van tijd organisch afbreken (door de grond worden opgenomen).
Stap 8 Snoeien van de planten
Het eerste jaar dat de taxus op de nieuwe bestemming staan is het meest risicovol. De planten kunnen te nat staan. Dit licht aan de bodem of er wordt simpelweg te vaak water gegeven. De bodem moet nadat het nat is geworden wel de tijd hebben om op te drogen. Het kan ook zijn dat het te droog is. De bladeren van de taxus verdampen water. Het water in de plant wordt aangevuld door de wortels. Echter zijn de wortels van de planten tijden het rooien (oogsten) van de planten altijd iets beschadigd. Hierdoor zouden zij bij hele hete dagen het verdampte water niet voldoende bij kunnen vullen en daarom droogt de plant uit. Wanneer u de plant snoeit is er minder blad. En met minder blad is er in de zomer minder verdamping van water. Hierdoor zal de plant minder snel doodgaan.
Bij het poten van taxus zijn er dus twee risico's: te nat en te droog. Het risico van verdroging kunt u dus makkelijk tegen gaan door de planten te snoeien. In de jaren dat de planten bij TaxusTopper op de kwekerij staan worden de wortels regelmatig bewust licht beschadigd. Hierdoor worden de wortels gestimuleerd om opnieuw wortels te maken. Hierdoor ontstaat er een compacte kluit onder de stam boordevol met kleine wortels die gemakkelijk aangroeien nadat ze in een haag geplant zijn.
Een taxus snoeien is in principe een fluitje van een cent, maar het is wel belangrijk dat u weet wat u doet! Omdat TaxusTopper staat voor Taxus Baccata van topkwaliteit, willen wij u uiteraard graag helpen bij het realiseren van een prachtige, groene, dichte en volle taxushaag. Om u hierbij optimaal van dienst te zijn, hebben wij een handige taxus snoei handleiding voor u samengesteld. Mocht u desondanks nog vragen hebben, zijn de medewerkers van TaxusTopper u graag van dienst
Bekijk hier meer informatie over taxus snoeien >>
Stap 9: Water geven
Zorg er na het poten van de Taxus Baccata voor dat u de planten voldoende water geeft. Dit is vooral van belang wanneer de planten in de lente worden gepoot. De plant zal nu gaan groeien en de wortels moeten zich nog verder ontwikkelen. Als de planten voldoende water hebben, dan kunt u gaan genieten van uw nieuwe taxushaag.
Net als mensen hebben planten voldoende water nodig om te overleven én te groeien. Elke dag een klein beetje gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan nooit de belangrijke dieper gelegen wortels. U kunt beter af en toe veel water geven dan iedere dag. Doordat u veel geeft wordt het onderin nat en heeft het de tijd om op te drogen. Taxus kan namelijk niet tegen langdurig natte wortels. Dit kan doordat u te vaak veel water geeft. Er zij meerdere manieren om de planten water te geven.
- Met de gieter
Afhankelijk van de hoeveelheid planten er in de haag staan is een gieter vaak te weinig. Bij grote stuiken van 2 meter moet u denken aan een gieter per struik. Dit schiet dus niet echt op. - Met de waterslang
Hiermee geeft u genoeg water, het is wel een tijdrovende klus. U moet namelijk constant langs de haag lopen want als u de slang een paar minuten op dezelfde plaats houd loopt het water weg van de plant. Ook spuit het vaak te hard. - Met een druppelslang
Deze manier word steeds populairder maar is volgens ons niet de juiste manier. Vaak wordt deze twee of drie keer per week aangezet en dan voor uren achter elkaar. Er komt dan plaatselijk zo veel water dat de bodem niet meer de tijd heeft om op te drogen. Vaak verdrinken de planten door te veel water bij het gebruik van een druppelslang. - Een Sproeier
een waaier of een rondgaande sproeier is het beste voor taxus. Het beregent mooi verdeeld over de ondergrond van de taxus. Deze kunt u bij droog weer prima een paar dagen per week voor een paar uur aanzetten.
TaxusTopper heeft een grote eigen kwekerij en is gespecialiseerd in het kweken van Taxus Baccata. De kwekerij bestaat al meer dan 30 jaar en levert sinds een paar jaar ook planten zonder tussen personen zoals hoveniers, handelaren en tuincentra. Het is erg gemakkelijk om de planten in de webshop te bestellen en met een paar uur werk kan er een prachtige nieuwe haag aangeplant worden. TaxusTopper geeft zonder problemen garantie, maar met dit stappenplan kan het niet mis gaan met de nieuwe planten. In deze reeks van tips leggen we stat voor stap uit hoe een hovenier zijn planten bij u in de tuin zou planten.
Planten worden regelmatig door klanten opgehaald en vragen mij dan advies. De mensen weten niet hoe ze moeten planten en op dat moment leg ik ze alle stappen uit.
Wil je graag een beeld van het planten van de Taxus? Bekijk dan onderstaande video.